Her İşletmenin Kullanması Gereken Yazılımlar

Oca 13, 2023 İnsan Kaynakları

İster küçük, ister orta ya da büyük ölçekli işletme olsun, her işletmenin kullanması gerektiği yazılımlar bulunmaktadır. Yazılım kullanmayan işletmeler satış, insan kaynakları yönetimi, stok, muhasebe gibi konularda hatalar yaparlar ve bu alanlara gerektiğinden fazla kaynak ayırırlar. En küçük işletmeyi dahi ele alacak olursak onun dahi kullanması gerektiği yazılımlar söz konusudur. En küçük işletme türü de olsa çalışanları olduğuna göre ve satış yapıp gelir elde ettiğine göre bu işletmelerin asgari düzeyde 2 tane yazılıma ihtiyaçları vardır. Bunlar temel olarak muhasebe ve personel yönetimi yazılımlarıdır. Bu işletme eğer ki ürün satışı yapan bir türde ise ek olarak stok takibi yapabilmek için de buna özel bir program – modül kullanmalıdır.

Muhasebe Programı

Her ticari işletmenin amacı satış yapmaktır. Satış yapan her işletmenin de bir muhasebe yazılımına ihtiyacı vardır. Bu yazılım fatura kesmek, gelir – gider takibi yapmak ve finansal raporlamaları gözlemlemek için oldukça önemlidir. Özellikle günümüzde E-fatura kullanımının yaygınlaşması; bu sistemin işletmelerin nakit ve süreç akışını hızlandırması bakımından muhasebe yazılımı kullanmak oldukça önemli ve kesinlikle gerekli…

En Temel Muhasebe Programları ile Neleri Yapabilirsiniz?

  • Satış faturalarınızı kesebilirsiniz
  • E-fatura oluşturabilirsiniz
  • Size gelen E-faturaları otomatik olarak sisteminize alabilirsiniz
  • Diğer giderlerinizi sisteme işleyebilirsiniz
  • Gelir – gider takibi yapabilirsiniz
  • Aylık, yıllık finansal raporlar alabilirsiniz
  • Gelecek ödemelerinizi gözlemleyebilir, finansal planlamalar yapabilirsiniz
  • Alacaklarınızı takip edebilir ve yine bu konuda finansal plan yapabilirsiniz
  • Müşterileri ve diğer firmaların kayıtlarını tutabilirsiniz
  • Verilerinizi kolayca mali müşavirinize aktarabilirsiniz

Muhasebe programı seçimi yaparken bulut tabanlı, en güncel olanını seçmeye dikkat etmenizi öneririz. Özellikle e-dönüşüm konusunda en güncel, en hızlı yazılımı tercih etmeniz işletmenizin muhasebesel işlerini sağlıklı ve kolay yönetmeniz için oldukça önemli.

İnsan Kaynakları Programı

Çoğu ticari işletmede pek çok personel görev almakta. Personellerin maaş, izin, görev gibi takip süreçlerini yazılım olmadan takip etmek ya da izlemek işletmelerin hatalı sonuçlar almasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden personel çalıştıran her işletme mutlaka bir insan kaynakları programı kullanmalıdır.

İnsan Kaynakları Yazılımlarının İşletmenize Sunacağı Özellikler

  • Personel maaş yönetimi
  • Personel SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) primi yönetimi
  • İzin Yönetimi
  • Masraf Yönetimi
  • Görev Yönetimi
  • Mesai Planlama Yönetimi
  • Personel Takibi
  • Performans Değerlendirme

İnsan Kaynakları Yazılımı Nedir başlıklı içeriğimiz ilginizi çekebilir. İK yazılımları ile ilgili tüm detayları bu içeriğimizde sizlerle paylaşmaya çalıştık…

İnsan kaynakları ya da personel yönetim yazılımı kullandığınızda çalışanlarınız ile ilgili tüm işlemleri rahatlıkla yönetebilir, izleyebilir ve raporlayabilirsiniz. Bunun için ekstra mesai harcamanıza ya da ek personel çalıştırmanıza gerek kalmaz. Özellikle güncel, bulut tabanlı bir insan kaynakları yazılımı kullandığınızda personel yönetimi ile ilgili tüm süreçlerde tam bir verim elde edersiniz.

Personel Maaş ve SGK Prim Yönetimi

Personelinize olan maaş ödemelerini ve buna bağlı ödemeniz gerekli SGK primlerini insan kaynakları programınız aracılığıyla kolayca yönetebilir ve izleyebilirsiniz. Maaş ödemesi yaptığınız tutara göre SGK primleri otomatik olarak sistem tarafından kolayca hesaplanır ve sisteme işlenir.

İzin Yönetimi

İşletmeler tarafında personelin izin kontrolleri oldukça karmaşık ve zor bir süreçtir. Güncel bir İK programı ile personelinizin izinlerini kolayca yönetebilir ve istediğiniz an raporlayabilir ya da görüntüleyebilirsiniz. Bu tip yazılımlar personel tarafına da sisteme giriş hakkı verdiğinden, personeliniz izin isteklerini sistemden tanımlayabilir ve sizin yönetiminiz doğrultusunda izinlerini kullanabilirler. Hem işveren hem çalışan izinleri ile ilgili tüm durumları anlık olarak görüntüleyebilirler. Yani hem işveren hem de çalışan kalan izin haklarını sistemden görüntüleyebilirler.

Masraf Yönetimi

Personellerinizin işletmeniz adına yaptığı harcamaları girebilecekleri, sizin de personel harcamalarını anlık olarak görüp yönetebileceğiniz önemli bir özelliktir. Bu modül işletme harcamalarını en aza indirme açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

Görev Yönetimi

Çalışanlarınızın görevlerini sistem üzerinden tanımlayabilir, personelinizin de sisteme girip karşılıklı etkileşimde bulunmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede işletme içi görevler ve işlemler tek merkezde toplanır. Görev yönetimi modüşü işletme içindeki görevlerin daha hızlı ve verimli yapılmasına olanak tanır.

Mesai Planlama Yönetimi

Personellerinizin çalışma takvimini, gün – saat olarak bu sistem üzeirnden oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz takvimin, çalışma programının anlık olarak ilgili personeliniz tarafından görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bu modül de işletme içerisindeki görev ve program dağılımının hızlı bir şekilde uygulanmasını sağlar.

Personel Takibi

İşletme dışında yani sahada görev alan personelinizin takibini sağlar. Yani ilgili personelin fiziki konumundan, görüşme yaptığı yerdeki not ve performansına kadar tüm detayları bu modül aracılığı ile izleyebilir, yönetebilir ve analizler yapabilirsiniz.

Performans Değerlendirme

Personellerinizin performans değerlendirmesini akılcı bir yöntem ile ik yazılımınız üzerinden sağlayabilirsiniz. Çalışanlarınızın görevlerini yerine getirme, satış performansı gibi bir çok konuyu detaylı olarak performans değerlendirme modülü üzerinden analiz edebilirsiniz.

Bulut İK Nedir, Artıları Nelerdir? başlıklı içeriğimizi de okumak ister misiniz?

Stok ve Ürün Takip Programı

Ürün satışı yapan bir işletme mutlaka stok ve ürün takibine dair bir yazılım kullanmalıdır. Bu yazılım genellikle muhasebe yazılımına ek bir modül şeklinde işletmelere sunulur. Yani kullandığınız muhasebe programı içerisinde ek bir modül olarak stok yönetimi ya da ürün takibi olarak bir modül bulunur.

Stok Takibi Programı İşletmelere Neler Sunar?

  • Ürün stok takibi
  • Stokların giriş fiyatı ve sayı takibi
  • Sınırlı stokların tarafınıza uyarılması
  • Zamansal olarak alış – satış raporlamaları
  • Ürün – fiyat bazında stok raporlamaları

Özetle kar eden, verimli bir işletme olmak istiyorsanız yukarıda bahsettiğimiz sistemleri, yazılımları kullanmalısınız. Bu yazılımlara harcadığınız bedelleri ek bir harcama olarak değil, işinize en doğru yatırımı yaptığınız harcamalar olarak görmelisiniz. İşletmeniz için muhasebe ve insan kaynakları sistemini doğru kurduğunuzda kısa sürede sistemden verim elde edeceğinizi de belirtmek isteriz.

Yazılım Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Öncelikle son teknoloji yani güncel yazılımları tercih etmenizi öneririz. Bulut tabanlı, tek merkezden yönetilen, sizden bağımsız şekilde düzenli yedeği alınan, fiziki anlamda donanımsal yatırım gerektirmeyen, güncel mevzuatlara uygun – kendisini sürekli geliştiren, hızlı çalışan ve sürekli teknik destek alabileceğiniz bir yazılımı tercih etmeniz oldukça önemli. Dilerseniz insan kaynakları yazılımı konusunda Zeops’un sistemini ücretsiz 14 gün deneyebilirsiniz.