İş Yerinde Daha Verimli Çalışmak için İpuçları

Mar 20, 2023 İnsan Kaynakları

İş yerinizde daha verimli çalışmanızı, daha üretken olmanızı sağlayacak bazı unsurlar var. Üstelik bunları uygulamak da gerçekten çok kolay. Bu içeriğimizde iş yerinizde ya da evinizde çalıştığınız sırada daha verimli olmanızı sağlayacak önemli detayları sizlerle paylaşacağız. Umarız bu içerik sizin için yararlı olur ve meslek yaşamınızda daha etkili olmanızı, aynı zamanda buna bağlı daha çok mutlu olmanızı sağlar 🙂

Düzenli Molalar Verin

Çalışma temponuz içerisinde oturduğunuz yerden hiç kalkmadan çalışmak üretkenliğinizi ve etkinliğinizi azaltacaktır. Bu yüzden kendinize ideal bir süre belirleyerek ara ara molalar verin. Bu süre 45 dakika ya da bir saatte bir olabilir. Çalışma düzeni içerisinde kısa molalar vermek dikkatinizi yeniden toplamanıza ve işin devamlılığında daha verimli çalışmanıza da yardımcı olacaktır.

Tek Seferde 90 Dakikadan Uzun Çalışmayın

Mola vermenin öneminden bahsetmiştik. Tek seferde çalışma sürenizin maksimum 90 dakika olmasına dikkat edin. Yani en uzak ihtimal ile 90 dakikada bir mola verin. Yapılan araştırmalar 90 dakikadan az sürede yapılan çalışmaların 90 dakikayı geçen çalışmalara göre çok daha verimli olduğunu göstermektedir. Acil bir iş süreci yönetiyor olsanız dahi, çalışma aralıklarınızı çok uzun tutmanız dikkatinizin dağılmasına ve yavaşlamanıza neden olacaktır. Ufak bir ara vererek dikkatinizi yeniden toparlayabilir ve ara sonrasında daha etkili bir çalışma düzeni sağlayabilirsiniz.

Molalarınızı Etkin Kullanın

Mola verdiğinizde işinizle ilgilenmeyin. Kendinizi rahatlatacak şeyler yapmaya ve arkadaşlarınızla iş dışındaki konuları konuşmaya çalışın. Kendinizi tekrar rahat ve iyi hissettiğinizde işinize dönün. Mola süresince bir sonraki yapacağınız işin notlarına göz atarsanız, beyin tam olarak dinlenemeyecektir. Bu yüzden de molaları amacına uygun kullanmanız yani gerçekten de kafanızı boşaltmanız gerekmektedir. İş aralarında enerjinizi düşürecek ve sizi mutsuz edecek konular konuşmaktan ya da bu yönde bir araştırma yapmaktan da kaçınmalısınız. 

2 Dakika Kuralını Uygulayın

Girişimci Steve Lensi çalışmalarınızdaki verimliliği arttırmanız için 2 dakika kuralını uygulamanızı öneriyor. Yani 2 dakikadan kısa bir sürede bitirilecek bir işin ertelenmeden yapılmasının önemine dikkat çekiyor. 2 dakikadan kısa sürede bitirilebilecek bir iş sizin iş takviminizin ve notlarınızın azalması bakımından oldukça etkilidir. 2 dakikadan kısa sürecek işleri ertelediğinizde bu işler hem gecikmekte hem de size ekstra yük sağlamaktadır. Bu da çalışma verimliliğinizi azaltmakta, size stres yaratmaktadır. Biriken ufak ufak tüm işleri aklınızda daha da büyütmek yerine, kısa bir emek ve çalışma süresi gerektiren işlere öncelik vererek üzerinizdeki iş yükünü fikren azaltabilirsiniz.

Çalışma Takviminiz Olsun

Gelişi güzel iş seçip yapmak yerine belirli bir düzende çalışmak için bir çalışma takvimi hazırlayın. Ve çalışmalarınızı hazırladığınız bu takvime göre sürdürün. Düzenli çalışmak hem işlerinizi zamanında yapmanızı hem de görevlerinizi gözden kaçırmamanızı sağlayacaktır. Çalışma takvimi için birçok dijital uygulama bulunmaktadır; bunlardan size uygun olanını seçip kullanabilirsiniz. Eski usul not defteri tutarak daha rahat ediyorsanız elbette bu yöntemle de ilerleyebilirsiniz. Burada önemli olan yapmanız gereken işler, teslim edilmesi gereken zamanlar gibi detayları derli toplu tutarak çalışma planınızda bir düzen sağlamak olmalıdır. Emin olun ki bu şekilde düzenli bir çalışma sürecinde önemli bilgilerin unutulması, projenin tesliminin atlanması gibi can sıkıcı durumlarla uğraşmak durumunda kalmayacaksınız.

Tek Bir İşe Odaklanın

Aynı anda birden fazla iş ile ilgilenmek ilgilendiğiniz tüm işlerin veriminin düşük olmasına yol açabilir. Bu yüzden daima tek bir işe odaklanın ve bu iş tam olarak tamamlandığında diğer işinize geçin. Psikologlar tarafından yapılan çeşitli araştırmalar, aynı anda birden fazla işi tamamlamaya çalışanlarda, zaman ve performans kaybı yaşanabileceğini bizlere göstermekte. Aynı anda tek bir işle ilgilenmek doğru zaman planlaması yapmak açısından da oldukça önemlidir. Birkaç işi bir arada yürütmeye çalışırken hem dikkat dağınıklığı yaşanabilecek hem de bu dikkat dağınıklığına bağlı hatalar ortaya çıkabilecektir. Bu yüzden bir işi tamamlamadan diğerine geçmek günlük rutin içerisinde de daha çok yorgunluğa ve bu yorgunluk da strese neden olacaktır. 

Telefonunuzun Bildirimlerini Kapatın

Çalışma saatlerinde özel telefonunuzun bildirimlerini kapalı tutun. Whatsapp, sosyal medya ya da SMS bildirimleri işinizi bölebilir ve odaklanma sorunu yaşamanıza sebep olabilir. Bu yüzden bir işe odaklandığınızda telefonunuzu unutun. Mola zamanları telefonunuza göz atmak daha doğru olacaktır. Cep telefonunuzla birebir ilgilenmeseniz bile ekrana yansıyacak en ufak bir bildirim uyarısını dikkatimizi dağıtması durumunu hepimiz yaşamışızdır. Bu gibi bir durum mevcut işinizde kaldığınız yeri unutmak gibi durumlara sebebiyet vereceğinden belki de baştan başlamanıza neden olacak ve zaman kaybı yaratacaktır.

İyi Bir Bilgisayar ile Çalışın

Günümüzde hemen hepimiz bilgisayarlar ile işlerimizi sürdürmekteyiz. Çalıştığımız bilgisayarın performansı doğrudan işlerimize yansıyacaktır. Eski donanıma sahip, güncel olmayan yavaş bir bilgisayar ile çalışmak sizi mutsuz edeceği gibi zamanınızdan da çalacaktır. Bu yüzden yeni donanımlı bir bilgisayara sahip olmalısınız. Eğer kendi işyeriniz değilse yöneticilerinizden bilgisayarınızı değiştirmelerini isteyebilirsiniz. Yüksek performanslı bilgisayarlarda yapacağınız çalışmalar çok daha verimli sonuçlar ortaya koyacaktır. Hem çalışma sürecinde motivasyonunuzu yüksek tutmanıza yardımcı olacak; hem de donanım ya da yavaşlık kaynaklı veri kayıplarının önüne geçecektir. Aynı zamanda tekil çalışmanızda da kendinize stressiz bir ortam yaratmanıza yardımcı olacaktır.

360 Derece Performans Değerlendirme Nedir başlıklı blog içeriğimiz ilginizi çekebilir.

Ofisinizde Sizi Mutlu Edecek Öğeler Bulundurun

Çalışırken daha verimli olmak için kendinizi iyi hissetmeniz oldukça önemlidir. Bu yüzden çalışma alanlarınızda sizi mutlu edecek objelere yer verin. Bu sevdiğiniz kişilerin fotoğraflarının bulunduğu bir çerçeve, çiçekler, dekoratif ürünler olabilir. Estetik açıdan sizi mutlu eden bir ortamda çalışmak sizi işlerinizde daha verimli kılacaktır. Sıkıntılı bir konuyu çözmeye çalıştığınızda ya da yoğun bir günde bulunduğunuz ortamda sizi mutlu edecek bir objenin olması, kendinizi konforlu bir alanda hissetmenize yardımcı olacak ve stres düzeyinizi de düşürecektir.

Çalışırken Bölünmenize İzin Vermeyin

Çalışırken diğer iş arkadaşlarınız tarafından çalışmanızın bölünmesine engel olmak için önlemler alın. Çalışma odanızın kapısını kapatmak ya da arkadaşlarınıza “şu an önemli bir iş yapıyorum, daha sonra konuşalım” gibi uyarılarda bulunmak doğru önlemler olabilir. Aynı düşünceli davranışı ofisiniz içerisinde siz de diğer çalışma arkadaşlarınıza gösterin. Böylece iş arkadaşlarınızla görüşmeleriniz de ilgisini size verdiği anda olacağından çok daha verimli olacaktır.

İş Yerinize Yakın Bir Yerde İkamet Edin

Çalıştığınız iş yerinde uzun vadeli bir süre çalışacaksanız ve imkânınız varsa iş yerinize yakın bir yerde yaşamanız sizin için oldukça önemli bir seçimdir. Özellikle büyük şehirlerde trafik ciddi bir sorun. Günde 2-3 saatinizi yolda kaybetmek, özel yaşamınızdaki yapacağınız hobi, spor, dinlenmek gibi sürelerden çalmaktadır. Bu yüzden iş yerine gidip gelişlerde ne kadar az zaman harcarsanız artan zaman sizi mutlu edecek işlere ayrılacaktır. Genel olarak mutlu ve huzurlu olmanızın çalışmalarınıza pozitif etki edeceğini unutmayın. İşe ulaşmak ve eve dönmek için uzun yolculuklar yapmak sadece zaman açısından değil, beden yorgunluğu açısından da olumsuz bir durum olacaktır. Sabah güne yorgun başlamanıza sebep olacak, akşam da saatlerinde de zamanın da ilerlemesinden kaynaklı, kendinize vakit kalmadığı düşüncesi ile stres yaratacaktır. Kısa vadede olumsuz bir etki göremeseniz bile uzun vadede sizi yoran zamanların olumsuz etkilerini kendinizde görebilmeniz mümkün. Bu yüzden yaşam standardınızı ve konforunuzu yüksek tutmak adına işyeriniz ve eviniz arasında makul bir mesafe olmasına özen gösterin.

Evden Çalışıyorsanız Hava Alın

Evden çalışmanın bazı insanlar üzerinde sanıldığının aksine olumsuz etkileri de olabilir. Bu yüzden evden çalışma modelinde iseniz sabahları işinizin başına geçmeden önce on dakika bile olsa dışarı çıkıp biraz yürüyüş ya da spor yapabilirsiniz. Bu zihniniz için oldukça yararlı olacaktır. Kalkar kalkmaz doğrudan aynı ortamda çalışmaya başlamak veriminizi düşürebilir.

Yine evden çalışanlar için olumlu bir önerimiz de çalışma alanınızı ayrı tutmak olacaktır. Bir görüşme yapmanız gerekmese bile pijamalarla ve yatağınızda laptopunuzu alarak çalışmaya başlamak, bir dinlenme alanı olan odanızda yaşama ayrılan belli zamanlar için vücudunuzun ayrıştırma yapmasını zorlaştıracaktır. Mutlaka çalışmaya başlamadan daha erken kalkmalı, uyku ve dinlenme ortamı modundan çıkmalı ve iş başlangıcı için kendinize düzenli bir çalışma ortamı yaratmalısınız.