Bordro Programı

Şub 7, 2021 İnsan Kaynakları

Bordrolar hem kamuda hem özel sektörde işveren ve çalışanın olduğu her yerde yasal bir zorunluluktur. İşverenin yaptığı iş karşılığı çalışanına gerçekleştirdiği ödemelerin ayrıntılarını içerir. Yapılan ödemelere dair her detay, ayrı ayrı bordrolarda yer alır. Kişinin bilgileri, ay bilgileri, ademe bilgileri, gelirleri, kesintileri, ek mesaileri, sigorta ödemeleri ve diğer her detay bordroda yer bulur.

Yasal olarak maaş bordrosunun dönemsel olarak düzenlenmesi gerekir. Dolayısıyla bordro düzenlemek tek seferlik bir iş değildir. Her ay, personel çalışmaya devam ettiği sürece işveren bordo düzenlemek zorundadır.

Bordro düzenlemeleriyle alakalı en temel husus ise doğru düzenlenip düzenlenmediğidir. Doğru düzenlendiği taktirde işvereni de işçiyi de güvence altına alır. Bu yüzden bir bordronun hem içeriği doru düzenlenmeli hem de hesaplaması doğru yapılmalıdır. Kıymetli evrak niteliğinde olan bordrolar işçilerin kazandıkları ücretlerle bu ücretler üzerinden yapılan sigorta primi, vergi ve diğer kesintileri gösterdiği için tamamen gerçek rakamlardan oluşmalıdır. İşçiyi ve işvereni ilgilendiren herhangi bir dava söz konusu olduğunda birer kanıt olarak sunulabilecek en birinci evrak, maaş bordrosu olacaktır. Her zaman doğru biçimde oluşturulup saklanması yasal süreçlerde de hem işçinin hem işverenin işini kolaylaştırmaktadır.

Günümüzde artık bordro programı sayesinde bordrolar çok daha hızlı, çok daha doğru hazırlanabilmekte, gelişmiş firmalar, şirketler, kamu kurumları artık geleneksel bordro hazırlama yöntemlerinden sıyrılıp modern bordro programı arasından tercih yapmaktadırlar.

Bordro Programı Neden Kullanılmalıdır?

Bordro programı her şeyden önce bir yazlımdır. Bugün piyasada pek çok farklı bordro programı yazılımı bulunmaktadır. Bunlar geliştirici ekibin önceliklerine ve hedef kitlelerine göre çeşitli değişiklikler gösterebilir. Dolayısıyla ihtiyaçlarınızı tespit ederek güvenilir, tecrübeli ve kullanıcılar tarafından taktir görmüş bir bordro programı sizin işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.

Başarılı bir bordro programının sağlayacağı avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Bütün bordrolarınızı tek bir tıkla hesaplamanızı sağlar. Şirketinizin ihtiyacı olan bütün bordrolama süreçlerini yönelebilir, bordroları saklayabilir ve paylaşabilirsiniz. Her ne kadar basit şeyler gibi gelse de bunların her birisi sürekli tekrarlanması gereken, hiçbir hataya yer vermemesi gereken ve yoğun mesai gerektiren işlemlerdir. Az ya da çok personel sayınıza göre her ay maaş gününden önce tek tek bordro düzenlemek çok zahmetlidir. Uzun zaman alır. Şirketler ekseriyetle bu iş için birden çok personelini sadece muhasebe biriminde görevlendirmek zorunda kalırlar. İnsan kaynaklarını verimli kullanamamış olurlar.
  • Hatasız olarak işlem yapılmasını sağlar. Yıllardır muhasebecilik yapan, işine özveriyle bağlı insanlar dahi hata yapabilirler. Hele ki söz konusu matematik işlemleri olduğunda tek bir rakam hatası çok büyük sonuçlar doğurabilir. Bu da hem işveren hem işçi açısından skandallara sebebiyet verebilir. Oysa iyi bir bordro programı hatasız işler. Hesaplamaları otomatik yapar. Veriler eksiksiz girildiğinde hep aynı sonuca ulaşır.
  • Bordro programı sayesinde bordrolarınız zaman ve mekandan münezzeh olur. Herhangi bir mekana ya da bilgisayara bağlı kalmaksızın bütün çalışanlarınızın aylık bordolarını listeleyebilir, tek bir sayfada görüntüleyebilir, dilediğinize zaman, dilediğiniz bordronun detaylarına bakabilirsiniz.
  • Bordro programı ile her zaman güncel bilgilerle bordro oluşturma avantajı yakalarsınız. Yazılım üzerinden çalışanlarınızla beraber yürüttüğünüz personel yönetim süreçleriniz aracılığıyla bordro girdilerinizin daima güncel olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bordrolarınızı dilediğinizde paylaşabilirsiniz. Çevrimiçi oluşturduğunuz bordolarla mali müşavirinizle ya da çalışanınızla rahatça paylaşabilirsiniz.

Verimliliği En Yüksek Bordro Programı

ZEOPS olarak bordro programı sayesinde pek çok ayrıcalığa aynı anda sahip olabilirsiniz. Otomatik olarak mesai bilgilerini sisteme entegre edebilir, puantaj işlenmesini sağlayabilirsiniz. Veri girdilerini çok hızlı ve güvenli yapabilirsiniz. SGK, vergi gabi ödemeleri ayrı ayrı raporlayabilir, aylık personel maliyetlerinizi detaylıca raporlayabilirsiniz. İş akışı ve onay mekanizmalarını rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.