Bulut İK Nedir, Artıları Nelerdir?

Ara 15, 2022 İnsan Kaynakları

Yeni nesil yazılımları bulut tabanlı yazılımlar olarak adlandırmak mümkün. Yani tek bir kaynaktan sunulan, hızlı ve işlevsel yazılımları bulut olarak nitelendirebiliriz. İnsan kaynakları programlarının bu tür özelliklere sahip olanları da bulut İK yani bulut tabanlı insan kaynakları yazılımı olarak isimlendirilirler.

Bulut İK tek yerden – kaynaktan işlemesi, internet olan her yerden kolayca ve hızlı bir şekilde yönetilmesi bakımından oldukça caziptir. Üstelik bu tip yazılımları satın alırken ekstra donanım ya da fiziki makinalara yatırım yapmanız gerekmez. Bu yazılımlar sundukları yedekleme servisiyle de bir adım öne çıkarlar.

Bulut İK işletmenizde personel – insan kaynakları süreçlerinizi her detayı ele alarak en verimli şekilde yönetme imkanı sağlar. Bu ve buna benzer insan kaynakları yazılımları bordrolama, personel takibi, masraf ve izin yönetimi gibi modülleri işletmelere sunarlar.

Bulut İK Yazılımlarının Artıları

Klasik İK programlarına göre oldukça fazla avantajı bulunan bulut sistemler, son dönemde küçük – büyük tüm işletmeler tarafından tercih edilmeye başlandı. Bu tercihin elbette bir çok nedeni var. Biz bu içeriğimizde bulut insan kaynakları yazılımlarının öne çıkan avantajlarını sizler için derledik.

Başlangıç Yatırımı Yok

Bulut tabanlı insan kaynakları yazılımları başlangıç için herhangi bir yatırıma ihtiyaç duymazlar. Klasik programlar gibi bir sunucu almanız, bunu bir kabin içerisinde saklamanız ve yedekleme ünitelerine para harcamanız gerekmez. Sadece seçtiğiniz yazılımın modüllerine göre ücret ödersiniz. Yani sadece programı kullanmak için ücretlendirilirsiniz. Sunucu, disk bakımı ya da arıza gibi durumlar sizi bağlamayacağı için bu tip rutin masrafları da hiç bir zaman ödemezsiniz. Böylece bir yazılım kullanma konusunu maliyetlerin yüksek olmasından ötürü erteliyorsanız, ertelemek zorunda kalmadan hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Aylık Ödeme İmkanı

Bulut tabanlı programları aylık ya da yıllık olarak ödeyebilirsiniz. Yıllık olarak peşin bir ücretin kasanızdan çıkmasını tercih etmezseniz cebinizi hiç yormadan aylık olarak ödeme yaparak programınızı kullanabilirsiniz. Bu tip yazılımlar genellikle 1 yıllık ödemelerde daha uygun fiyatlar sunarlar ancak aylık ödeme yapmak sizin için bir tercih olabilir. Bulut tabanlı sistemler genellikle 10 aylık ücretlendirme ile 1 yıllık lisanslama sunarlar. Aylık bütçelendirme ve gider tablonuz doğrultusunda bir anda tüm bir yılı ödeme külfetine girmeden aylık olarak kullandığınız sürece ödeme yapabilirsiniz.

Konuyla ilgili bir diğer blog içeriğimizi incelemek ister misiniz? Bulut Tabanlı Yazılım Nedir? Avantajları Nelerdir?

Kullandığınız Kadar Ödeme Yaparsınız

Bulut tabanlı bir program kullanmaya karar verdiğinizde sadece kullandığınız süre içerisinde ödeme yaparsınız. Programı herhangi bir nedenden ötürü kullanmayı bırakmak isterseniz, kullanmadığınız süreç için faturalandırılmazsınız. Özellikle yeni işletmeler elbette bir süre işlerinin gidişatından da emin olabilmek için bu detaya önem vermektedir. Herhangi bir kullanım taahhüdü vermeden ve aylık süreçlerde program ve özelliklerini kullanarak, kullandığınız süreçler için ödeme yaparsınız.

Kolay Yönetim

Bu sistemler yapısı gereği insanların kolay kullanması üzerine odaklanırlar. Kullanıcı deneyimini de göz önünde bulundurarak sürekli iyileştirme yaparlar. Dolayısı ile sistem üzerindeki kullanıcı deneyimindeki memnuniyet oranı da oldukça yüksektir. Temel bilgisayar kullanımına sahip kişiler bu yazılımları kolayca kullanabilirler. Personelin program kullanımı konusunda sıkıntı yaşaması, veri girişleri ve takibinin de aksaması anlamına gelecektir. bu yüzden bu yazılımlar en pratik kullanımlar test edilerek oluşturulmakta ve temel düzey bir kullanıcının rahatlıkla sistemi kullanabilmesine de olanak tanımaktadır. Ek olarak bu sistemleri her cihaz üzerinden kolayca yönetmek mümkündür. Sadece bilgisayar ekranına bağlı kalmaksızın, tablet ve telefon gibi mobil cihazlar üzerinden de kolaylıkla kullanılabilir. İnternet erişimi olan her yerden sisteme erişmek mümkündür. Bu sebeple sabit bir çalışma düzeniniz yoksa bile veri girişini aksatmadan ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz.

İnternet Olan Her Yerden Kullanım

Web tabanlı sistemler olmasından kaynaklı, internet olan her yerden ve cihazdan sisteminizi yönetebilir, gerekli rapor ve analizlere ulaşabilirsiniz. Bu da sisteminize istediğiniz an, istediğiniz platformdan ulaşmanızı sağlar. Bu tarz yazılımlar için bu kullanım şekli olmazsa olmaz bir özelliktir. Bazı verilerin anlık kontrolü, anlık veri girişi işlemleri gerekebilmektedir. Mobil cihazlarınız üzerinden de her zaman erişim yapabilmek size çalışma hayatınızda daha çok esneklik sağlar.

Hız ve Güvenlik

Yeni nesil sistemler daima hız üzerine kendilerini konumlandırırlar. Dolayısı ile bulut tabanlı sistemler oldukça hızlı çalışırlar. Bu da size zamandan tasarruf etmenizle birlikte işlemlerinizi kolaylıkla yapmanızı sağlar. Günlük iş rutini içerisinde bazen saniyeler dahi önem taşır. Yoğun iş temposunda hızlı bir şekilde işlemlerinizi yapabilmeniz de ayrıca zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Ek olarak gelişmiş güvenlik sistemleri kullanan bu programlar verilerinizin bir başkası tarafından görüntülenmesinin ya da çalınmasının önüne geçer. İçerideki pek çok bilgi, sistemin şifreleme standartları ile korunur. Sisteme girişler sırasında ek güvenlik önlemleri kullanır ve böylelikle verilerinizi daima güvende tuttuğunuzdan emin olabilirsiniz.

İhtiyaçlarınıza Göre Özelleştirme

Yazılımınızı ihtiyaçlarınıza göre şekillendirebilir, istediğiniz modüllerin eklenmesini talep ederek, ihtiyaç duymadığınız modülleri kaldırabilirsiniz. Bu durumda sadece kullanmak istediğiniz modüller için ödeme yaparsınız. İşinize yaramayan, kullanmak istemediğiniz modüller için herhangi bir ödeme yapmazsınız. Her işletmenin kullanım ihtiyaçları farklı olabilir. Bir işletme için elzem olan bir özellik diğer bir işletmede kullanılmayacak bir detay olabilir. Bu şekilde kullanım gerektirmeyen modülleri gereksiz yere sisteminizde tutmak yerine, panelinizde yalnızca kendi işletmenizin ihtiyaçlarıyla ilgili modülleri tutarak karmaşanın da önüne geçmiş olursunuz.

Güncel Mevzuatlara Uyumluluk

Sürekli yenilenen sistemler olduklarından yazılım güncel mevzuatlara da uyumlu bir şekilde çalışır. Bordro hazırlama, izin yönetimi gibi konularda daima güncel mevzuatlara uygun işlem yapabilirsiniz. Mevzuat güncellemelerinde ek bir işlem yapmadan bunlardan otomatik olarak yararlanabilirsiniz. Bulut yazılımın pek çok güzel yönünden biri de kullanıcılarına eş zamanlı olarak güncellemeleri yansıtabilmesidir. Böylece yaşanabilecek olası yasal sıkıntıların da önüne geçmiş olur ve güncel veriler üzerinden işlem yapabilirsiniz.

Eş Zamanlı Güncellemelerden Yararlanırlar

Tek merkezden işlemesi bu sistemde yapılan yenilik ve güncellemelerin tüm kullanıcılar tarafından eş zamanlı olarak edinilmesini sağlar. Yani sistem her daim güncel kalır. Sisteme yapılan tüm yenilikler ve eklenen özellikler tüm kullanıcılara aynı anda yansır. Bu da sistemin devamlı olarak verimli çalışmasını sağlar. Eş zamanlı güncelleme aynı zamanda tekil olarak her bir sistemde güncellemeyi gerektirmeyeceğinden hata payını da ortadan kaldırır. Tüm sisteme aynı zamanda yansıyan ve kontrolünü sağlayan mekanizma sayesinde güncellemeler hatasız şekilde aktif olur.

Yedekleme

Bu yazılımlar genellikle gelişmiş yedekleme sistemine sahiptirler. Yani sizin verilerinizi yedekleme gibi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan, sistem otomatik olarak yedekleme yapar. Bu da olası bir veri kaybında size önceki verilerinize kolayca ulaşmanızı ve sisteminizi kesintisiz kullanmanızı sağlar. Yine olası bir saldırı ya da personel hatası yüzünden kaybettiğiniz verilere kolayca ulaşabilirsiniz. Bulut tabanlı bir insan kaynakları sistemi kullanmadan önce yedekleme konusunda detaylı bilgiyi işletmeden edinmenizi de ayrıca öneririz. Yedekleme konusu genellikle ihtiyaç olmadıkça pek önemsenmez ama belki 5 yılda bir ihtiyacınız olacak bir hata durumunda verilerinizi kaybetmenizden korur. Düzenli ve otomatik olarak yedekleme yapan sistemleri tercih etmelisiniz.

Personel için Verilere Hızlı ve Kolay Erişim

Yazılım içerisinde personellerinize yetkiler oluşturabilir, onların görüntülemesini istediğiniz modül ve raporlara yetki verebilirsiniz. Bu sayede personelleriniz ile etkileşimli bir çalışmayı kolayca sürdürebilirsiniz. Görev dağılımı içerisinde her bir personelinize kendi yetki alanına göre sistemde işlem yetkisi vermeniz yine herkesin her alana ulaşabilmesiyle yaşanabilecek sıkıntıların da önüne geçecektir.

İnsan Kaynakları Yazılımı Nedir başlıklı içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Ücretsiz Demo Seçeneği

Yeni nesil yazılımlar 7-14 gün arasında sizlere ücretsiz deneme imkanı tanırlar. Bu da yazılımı satın almadan tüm özellikleri inceleme imkanını size sunar. Eğer yazılımı beğenir ve işletmeniz için etkili olacağını düşünürseniz o zaman satın alma yapabilirsiniz. Ayrıca kullanmak istediğiniz tüm modüllerin kullanımı ve işletmenize sağlayacağı faydaları deneme sürecinizde tespit etmiş olursunuz.

Özet olarak bulut İK yazılımları ile işletme personel yönetimini kolay bir şekilde yapabilir ve işletmenizin büyümesine katkıda bulunabilirsiniz. Zeops yazılım olarak işletmelere verimli İK çözümleri sunmaktayız. Yazılımımızı 14 gün ücretsiz deneyebilir ve aklınıza takılan soruları bizlere iletebilirsiniz.