Yazılım Yedekleme Nedir, Neden Önemlidir?

Kas 22, 2022 İnsan Kaynakları

Kullandığınız herhangi bir yazılım ya da programın belirli süreler çerçevesinde yedeğinin alınması, verilerinin başka bir alanda depolanması işlemini yazılım yedekleme olarak nitelendirebiliriz. Profesyonel olarak kullanılan tüm yazılımların iyi bir yedekleme sistemi olması gereklidir. Yedekleme işlemi herhangi bir yazılım kullanırken sürekli olarak ihtiyaç duyacağımız ya da datalara başvuracağımız bir işlem değildir. Ancak 10 yılda 1 kez bile ihtiyaç duyduğumuzda tüm sistemi kurtaracak önemli bir görevi bulunur. Dolayısı ile ister muhasebe, ister insan kaynakları, ister üretim yazılımı kullanın bu programları tercih ederken gelişmiş yedekleme sistemlerine sahip olduğundan emin olun.

Bu içeriğimizde yazılım yedeklemesi ve yedeklemenin önemi hakkında merak edilenleri sizlerle paylaşmaya çalıştık, umarız faydalı olur.

Günümüzde işletmeler muhasebe, insan kaynakları, üretim, satış, raporlama vb. tüm kategorilerde gelişmiş yazılımlar kullanmakta. Bu yazılımlar işletmeler için ciddi bir zaman kazancı sağlaması dışında iş gücünü azaltma ve hatasız işlem yapma, raporlama gibi özelliklerde sağlarlar. Yani bu yazılımlar işletmeyi hızlandırmak, hatasız üretim yapmak, verimli personel yönetmek, gelişmiş raporlar ile büyümeyi hızlandırmak için kullanılırlar. Peki bu programların çok verimli, gelişmiş, hızlı, kolay kullanılabilir olması haricinde en önemli özelliğinin ne olduğunu tahmin edebiliyor musunuz? Evet, bu özellik içeriğimizin konusu olan “Yedekleme”.

Yedekleme Nedir?

Yazılım anlamında yedekleme ilgili sistemin düzenli aralıklar ile başka bir alanda depolanması anlamına gelir. Yani olası bir ihtiyaç anında veri kaybı yaşamamak için başka alanda verilerin tutulması, saklanması anlamına gelir. Yedekleme işlemi genellikle şu öğeler üzerinden sürdürülür: Başta sistemin veritabanı, kullanıcı dosyaları – logları ve bazı kaynak kodlar.

Yazılımlarda Yedeklemenin Önemi Nedir?

Yedekleme işlemine bir yazılımı kullanırken belki de hiçbir zaman ihtiyaç duymayacaksınız. Ancak ender olarak oluşan olumsuz bir durumda sisteme ait yedeklere ihtiyacınız olduğunda ve bu yedeklere ulaşamadığınızda ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalırız. Çünkü sisteme ait tüm veriler kaybolmuş, karışmış ya da eksilmiştir. Yani sistemin doğru çalışması – işlemesi durmuştur. Bu durumda eğer elinizde bir yedek yoksa sisteminiz çökmüş ve sisteminizi bir daha toparlamanız zor hale gelmiştir. Yedekleme olası bir veri kaybında sizi en son yedeğe kadar sağlama alması bakımından oldukça önemli bir unsurdur. Örneğin yazılımınıza ait son yedeğin 2 gün öncesine ait olduğunu ve bugün verilerinizin kaybolduğunu düşünelim. Buradaki senaryoda en kötü ihtimal ile 2 gün geriye giderek sisteminizi kurtarabilirsiniz. Elbette gelişmiş sistemler günlük yedekleme haricinde, saatlik bazda da yedekleme işlemi yapmaktadırlar. Bu yedekleme süreçleri yazılımın kullanıcı sayısı ve data yoğunluğu ile doğrudan bağlantılıdır. Bazı sistemler günlük bazı sistemler saatlik olarak yedek alabilirler.

Yazılımlar Nasıl Yedeklenir?

Eski usül yazılımlar ile yeni nesil bulut tabanlı sistemlerin yedekleme işlemleri birbirinden farklılık gösterebilir. Kimisi manuel insan kaynağı ile yedekleme yaparken, kimileri tamamen otomatik sistemler ile yedekleme yapmaktadırlar.

Fiziki Ofis Sunucuları

Yazılımlarını işletmeleri içerisinde barındıran işletmeler yazılım ve sistemlerini belirli aralıklar ile aynı sunucu ya da yedek sunucu içerisinde bir alana yedeklerler. Bu olası bir tüm sistem çöküşünde işletmenin işine yaramayacaktır. Örnek olarak çıkan bir yangın, servis kabinlerinde oluşabilecek ciddi arızalar verilebilir. Böylesi bir durumda aynı sunucuda yedek aldığı diğer disk ya da ayrı sunucu da çökmüş durumda olacaktır. Bu tip sistemleri kullanan işletmelerin yedeklerini bağımsız bir datacenterda tutması daha doğru olacaktır. Böylece fiziki oluşan problemlerde verileri başka bir datacenterda koruma altında olacaktır. Bu tip örneklerde gelişmiş sistem kullanan işletmeler, ayrı bir datacenterda barındırdığı sunucuya düzenli ve otomatik olarak sistem yedeğini gönderirler.

Bulut Tabanlı Yazılımlar

Yeni nesil olarak adlandırılan bulut tabanlı sistemlerde yedekleme sistemi genellikle otomatik olarak çalışır. Yani belirlenen saatlerde yedekler düzenli ve otomatik olarak oluşturulur. A datacenter ını kullanan ana sistem, A datacenter daki başka bir sunucuya ya da B datacentera yedeğini otomatik olarak oluşturup, gönderir. Datacenterlar yangın ya da diğer oluşabilecek arızalara karşı gelişmiş önlemler barındırdığından yedeklerinizin datacenter altında bulunması sizler için önemli bir güvencedir.

Manuel mi Otomatik Yedekleme mi?

İnsan kaynaklı oluşturulan yedekler doğrudan kişi inisiyatifi altında olduğundan düzensiz yedeklemelere yol açabilir. Bu yüzden gelişmiş yazılım ve sistemler yedekleme için otomatik bir sistem kurarlar. Yani sistem yedekleri insandan bağımsız bir şekilde programlandığı şekilde sistem tarafından düzgünce işlemeye devam eder. Ek olarak bu tip sistemlerde yedekleme aşamasında bir hata meydana geldiğinde de sistem yöneticisine rapor edilir. Dolayısı ile yedek almada bir hata meydana geldiğinde anlık olarak sistem yöneticisi uyarılır ve durumu düzeltmek için çalışmalara hızlıca başlayabilir. Bu da yedekleme sisteminin kesintisiz olarak çalışmasını sağlar.

Yedeklemesi Olmayan Yazılımlar

Bu tip yazılımları kullanan işletmelerin bir ayağının çukurda olduğunu söylersek maalesef abartmış olmayız. Belki 20 yıl süresince hiç bir olumsuz durum olmayacak ama belkide 1 kez meydana gelen bir olumsuzluk sistemi tamamen çökertecek. Bu yüzden işinizi şansa bırakmayın ve gelişmiş yedekleme sistemine sahip bir yazılım ile işletmenizi yönetin.

İnsan Kaynakları Yazılımı Nedir başlıklı içeriğimizi de okumak ister misiniz?

Bulut Tabanlı Yazılımlar ve Yedekleme

Tek merkezden yönetilen, herhangi bir donanım yatırımı gerektirmeyen yazılımları bulut tabanlı olarak adlandırmak mümkün. Bu tip yazılımların yedekleme sistemleri daha düzenli ve otomatik çalışır. Yani insan kaynağına ihtiyaç duymadan günlük, saatlik vs. otomatik olarak yedek alabilirler. Günümüz teknolojilerinde işletmeniz için bulut tabanlı sistemleri tercih etmeniz yedekleme anlamında da oldukça önemlidir.

İlginizi çekebilir: Bulut Tabanlı Yazılım Nedir? Avantajları Nelerdir?

Yedekleme şirketinizin can damarı olan muhasebe, personel, üretim, satış gibi yazılımınızın en değerli özelliğidir. Dediğimiz gibi 1 kere ihtiyaç duyarsınız ama o an o yedek işletmenize dur ya da devam diyebilir.

Gelişmiş Bir Yedekleme ile Neler Kazanırsınız?

Sistemde oluşan bir hata, saldırı, çöküş ya da olası bir fiziki olumsuzlukta eski verilerinize kolayca ulaşabilir ve zaman kaybetmeden çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Olası bir ihtiyaç halinde ya da önceki tarihlere ait bir kayıt araştırdığınızda eski verilerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Ek olarak yazılımı kullanırken yapılacak olan bir hata ile bazı verilerinizin silinmesi durumunda eski verilerinize kolayca erişebilirsiniz.